Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…BO POWAGA ZABIJA POWOLI

Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Ekstremalnie dokładny przepis na trzy orzeźwiające drinki (każdy w wersji z…
Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesiące temu
Siemanko,

Ostatnio wybuchła dość spora wrzawa, że poprzedni przepis był niedokładny, bo był - moja wina. Dlatego teraz się postarałem, specjalnie dla społeczności JoeMonster. Będę przeplatał składniki - sposób wykonania, żeby nikt się nie pogubił - wersja video też będzie. Oczywiście wszystko w celach humorystycznych - od dziś w tej formie będą się pojawiać. Zaczynajmy.

https://youtu.be/KqQH8TuZVC0

Lemoniada Arbuzowa:

300ml soku z wyciśniętego arbuza - kupionego na promocji w Auchan za jedyne 1.99zł/kg pokrojonego przez sympatycznie Panie - w przepisie zużyję około 1kg owocu (w skórkach liczone)

100ml soku z cytryny - czyli potrzebna będzie jedna cytryna, wielkości standardowej cytryny, której wielkość mieści się w rozporządzeniu unijnym - nie za duża, nie za mała;

1 łyżka miodu - z Polski, i tu krótko - kupujmy miód z Polski, a nie podrabiany z Chin;

2 plasterki cytryny do dekoracji - czyli jednak trzeba kupić dwie cytryny, o ja głupi... te plasterki to takie 2mm wystarczą, ale tu jest dowolność kochani - możecie też 3mm - nie wpływa na smak

cukier i woda do dekoracji - tyle by zamaczać 2mm szklanki zarówno w wodzie jak i cukrze

lód - tyle, aby nam pół szklanki się zapełniło

A gdy życie daje w kość i macie już dość - 40-80ml rumu lub wódki, lub więcej, wedle uznania.

Instrukcje:
1. Kroimy arbuza tak, by mieć tylko to czerwone, co się jem, jak lubisz podjadać, to weź na to poprawkę i dokup więcej - ja kupiłem 2.8kg - kosztowało to grosze...
2. Wyciskamy z niego sok - wodę, jak? Ano - sokowirówka, wyciskarka wolnoobrotowa (ja takiej używam - polecam) lub blendujemy/miksujemy i odciskamy na sitku o oczkach odpowiednio mniejszych od miąższu - czyli tak aby miąższ nie przelatywał ale też sitko nie może się zapychać
3. Mieszamy tę wodę z arbuza z miodem i sokiem z cytryny (tak, trzeba wycisnąć ten sok - wyciskarką ręczną, automatyczną, tzw. meksykańskim łokciem - zobacz na filmie jak nie wiesz co to, ale jak byłeś w barze, a na pewno byłeś, bo przecież pisałem, że będzie z alkoholem to widziałeś już takie urządzenie)
4. Maczamy końcówkę szklaneczki (tę, którą pijemy) najpierw w wodzie, potem w cukrze - i mamy teraz taki rant z cukru. Jest bardzo fajny.
5. Wrzucamy lód do szklanki i teraz uważaj, żeby tego rantu nie zepsuć i ostrożnie też trzeba wlewać potem lemoniadę. Przed wlaniem dodaj te plasterki cytryny i żeby fajnie wyglądało to daj trochę lodu, plasterki i znów lodu.
6. Pijemy.


Zielono-Limonkowa Bubble Tea:

1/4 szklanki perełek z tapioki - no i tu się zacznie, już to czuję... W Auchan również - kuchnie świata, nie za drogie, nie za tanie, z 8zł chyba za 250g. 1/4 Szklanki to rónież 4 łyżki stołowe. Nie wiem ile w gramach, zapomniałem policzyć, przepraszam. Do czego później zużyć - trzeba robić róźne wersje Bubble Tea.

200ml silnej esencji z zielonej herbaty (z dwóch torebek) - i nie dajemy naszej najdroższe herbatki po 30zł/100g sypkiej, bo to zwykły napój, piciu czy jak tam zwał - tu też jest podmianka na alkoholową wersję, więc to i tak ma być tylko usprawiedliwienie dla uzupełnienia % w organizmie

4 łyżeczki cukru - lub słodzika, erytrytolu lub czego się tam chce

sok z 1 limonki - i tu podobnie jak z cytryną, musi być standardowa, większa niż piłka do golfa ale mniejsza niż ta do tenisa.

skórka z limonki i mięta do dekoracji - czyli skórkę jest dobrze obrać przed wyciskaniem - ja ukroiłem takie plasterki jakby skrobaczką do warzyw to idzie prosto, mięty listki dwa

lód - podobnie - tak by pół szklanki wypełniło się

A z racji tego, że pisze to w Niedzielę, a po niedzieli jest poniedziałek, a wszyscy wiemy co jest w poniedziałek to wymieniamy połowę naparu na białe wino i życie staje się prostsze.

Instrukcje:
1. Gotujemy perełki w 1 litrze wody - czasem schodzi 20minut, czasem nawet 30 - chodzi o to, by perełki zrobiły się przezroczyste - one nie mają smaku, ale dają fajną strukturę żelkową, która nam wpada przez słomkę razem z napojem. Jak masz więcej niż 25 lat to znów się czujesz jak dziecko więc nie pomijaj tego kroku jeśli masz ponad 25 lat.
2. Parzymy odpowiednią ilość esencji herbacianej - 200ml wody, 2 torebki (w wersji alkoholowej połowę) i woda nie może mieć więcej niż 90*C, bo wszystko będzie strasznie gorzkie.
3. Po 5 minutach już można wyciągać torebki, dodajemy cukier i wciskamy limonkę. Mieszamy.
4. Jak nam się zagotowała tapioka to odcedzamy oraz przemywamy zimną wodą - wsypujemy do dużej szklanki (ja mam taki słoiko-kubek, wakacyjno-leżakowy - zobacz na filmie to będziesz wiedział). Następnie lód, skórka z limonki i mięta do dekoracji (tu też naprzemiennie lód-dekoracja-lód);
5. Zalewamy naparem/naparem i winem i pijemy.



Grejpfrutowa Granita

200ml soku z grejpfruta - Mi wystarczył jeden grejpfrut oczywiście barwa miąższu czerwona - duży, jak piłka do... nie wiem troszkę mniejsza niż ta co mają szczypioprniści - był spory

5 listków mięty - o długości 3-4cm każdy, ale, ale... na filmiku wrzucam taki pęczek małych listków - i tam jest więcej, ale odpowiada to recepturze

300g lodu - z wody...

Plasterek Grejpfruta jeżeli chcesz aby była dekoracja, ale to nie jest konieczne.

I jak to dalej czytasz to się cieszę, bo się napracowałem, ale ja Ci życia nie ułożę... Więc wyciągnij z barku 40-80ml Malibu

Instrukcje:
1. Wyciskamy sok - ja do grejpfrutów używam takiej automatycznej wyciskarki, bo jest prościej, wlewamy do kielicha blendera.
2. Wrzucamy tam też miętę, lód i jeśli chcemy to Malibu (a chcemy) - blendujemy maks. prędkość 10-15sekund.
3. I tu trzeba robić wszystko prędko, bo ma nam wyjść śnieg w fazie roztopu, w czasie tzw. ODWILŻ. To taki napój jest - śnieg z sokiem... Śnieg z sokiem i malibu i miętą... Pijesz - potem "woda" się kończy, czekasz i znów się topi i znów pijesz. Genialne.
4. Jak dajemy dekorację to nakrój ten plasterek grejpfruta i trzeba nadziać na szklankę.
5. Można pić

UWAGI: Jak pijesz przez słomkę to użyj już tych wielorazowych, a nie plastikowych. Popatrz jak ta planeta już cierpi... cierpisz Ty, ale wiemy, że Ty te drinki i tak spróbujesz w wersji z alkoholem, więc Ty możesz te cierpienia uśmierzyć... I zrób tego więcej, daj żonie, dzieciom, znajomym... Po co sam masz to pić?

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to śmiało - odpowiem na nie z przyjemnością.
PS. Szerokość Albedo (tego białego gorzkiego) pod skórką Grejpfruta to było 3mm.

brtk
brtk - Superbojownik · 5 miesiące temu
Można na złość czytającym zrobić TL;, ale wtedy należy się spodziewać DR.

Chyba, że to wersja audio, oraz posiada się głos, dykcję, humor i talent Makłowicza, wtedy można rozwlekać. Ale to nie ten przypadek.


PS: poskładałem w głowie smaki z pierwszego i wyszło mi: nie. Sorry.
Ostatnio edytowany: 2021-07-11 11:02:50

--
b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b b

Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesiące temu
@brtk Myślę, że nikt nie potrzebuje DR żeby tyego nie czytać - nie ejst zainteresowany to nie czyta, proste

mika_p
mika_p - Superbojowniczka · 5 miesiące temu
Ja przeczytałam.
I cóż, masa słów, ale do ideału daleko, w sumie nawet gorzej niż było.

Po pierwsze, jak już jesteśmy tacy dokładni, to mam cztery pytania:
1) mogę kupić arbuza poza promocją, czy lemoniada będzie smakować równie dobrze?
2) mogę kupić arbuza w innym sklepie niż Auchan?
3) mogę kupić arbuza pokrojonego przez niesympatyczną panią, lub pana o dowolnym poziomie sympatyczności, czy jednak płeć pracownika działu warzyw i owoców ma znaczenie (u mnie w mieście w Auchan mają równouprawnienie, chyba)?
4) mogę kupić arbuza w całości?

Po drugie, przepis który zawiera dwa razy tę samą pozycję - raz jako sok, raz jako plasterki - jest upierdliwy w użyciu. Najpierw się przepis czyta pod kątem ewentualnych zakupów.

Po trzecie, nie lubię przepisów w formie "300 ml soku z arbuza", "pół litra rosołu", który podaje produkty jako substraty.


Po czwarte, oczywiście ważne jest to, żeby miód był z Polski, ale warto by zaznaczyć, czy gatunek miodu ma znaczenie.

Po piąte, jak piszesz "Wrzucamy lód do szklanki", to albo napisz, że to ma być połowa przygotowanej ilości, albo nie pisz tej całej reszty "daj trochę lodu, plasterki i znów lodu"

Powinno być:
- 1 kg arbuza (brutto, razem ze skórką)
- 2 cytryny
- łyżka miodu (ulubiony gatunek)
- pół szklanki lodu
- cukier i woda do dekoracji
- 40-80 ml wódki lub rumu

I dopiero potem cała ta humanistyczna epopeja.
I jak już się bawimy w opisywanie procesu wyciskania soku z arbuza, to pobawmy się też w opis jak to zrobić z cytryną, a nie wrzucajmy w nawias, jakby to było oczywiste.

PS. Mam więcej niż 25 lat. Za mojego dzieciństwa czymś, co zatykało słomkę, najpewniej była mucha. Nie było żelkowych kulek, a słomki były cienkie jak wkład do długopisu.

--
I'm a Black Magic Woman

Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesiące temu
@mika_p
Ad.1
1) mogę kupić arbuza poza promocją, czy lemoniada będzie smakować równie dobrze? - TAK
2) mogę kupić arbuza w innym sklepie niż Auchan? - Tak, nawet może się okazać, że będzie lepszy
3) mogę kupić arbuza pokrojonego przez niesympatyczną panią, lub pana o dowolnym poziomie sympatyczności, czy jednak płeć pracownika działu warzyw i owoców ma znaczenie (u mnie w mieście w Auchan mają równouprawnienie, chyba)? - Płeć nie ma znaczenia (odpowiedź czysto-zachowawcza w świetle codziennych wydarzeń politycznych)
4) mogę kupić arbuza w całości? - Tak, ale po co?

Ad.2 To już subiektywna opinia
Ad.3 Ja uwielbiam
Ad.4 Nie ma, bo zawsze kupujemy ten co lubimy.
Ad.5 Tak będę pisał w dalszym ciągu

PS Najwidoczniej jesteś też już trochę za bardzo zgorzkniały, bo te kuleczki nic nie zatykają i czepiasz się totalnej abstrakcji

k0curek
k0curek - Superbojownik · 5 miesiące temu
Czy zamiast tapioki mogą być ziemniaki?

Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesiące temu
@k0curek Nie bardzo, bo to nie jest ta tapioka w sensie taka mąka tylko takie kulki - perełki. Kojarzę, że jest sposób aby to zrobić z mąki ziemniaczanej, ale tu nie pomogę - trzeba szukać w Internecie. Ja nigdy inaczej tego nie robiłem.

Hej, a może by tak wstawić swoje zdjęcie? To łatwe proste i szybkie. Poczujesz się bardziej jak u siebie.
krzycz22 - Superbojownik · 5 miesiące temu
na upartego to też niedokładnie:

cukier i woda do dekoracji - tyle by zamaczać 2mm szklanki zarówno w wodzie jak i cukrze

lód - tyle, aby nam pół szklanki się zapełniło


Czyli ile? W gramach, milimetrach sześciennych, kubikach? Trzeba by przyjąć jakąś standardową średnicę i wysokość szklanki i wyliczyć, a nie tak niedokładnie dane podawać ;)
Ostatnio edytowany: 2021-07-11 17:19:57

Hej, a może by tak wstawić swoje zdjęcie? To łatwe proste i szybkie. Poczujesz się bardziej jak u siebie.
pietrzj - Superbojownik · 4 miesiące temu
@krzycz22 Lodu trzeba więcej - i więcej alkoholu, bo jak bym nie odmierzał, to zawsze naleje się tak ze 2 x więcej
Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Ekstremalnie dokładny przepis na trzy orzeźwiające drinki (każdy w wersji z…
Aby pisać na forum zaloguj się lub zarejestruj