Szukaj Pokaż menu
Witaj nieznajomy(a) zaloguj się lub dołącz do nas
…BO POWAGA ZABIJA POWOLI

Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Chleb Bananowy - Słodki i Wilgotny, idealny na Śniadanie
Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesięcy temu
Chleb Bananowy to jedno z moich ulubionych śniadań, które zwykle jadam. Lubię również brać go do pracy jako dodatkową przekąskę. Ten przepis pokaże Ci, jak zrobić bardzo Wilgotny Chleb Bananowy z chrupiącą skórką! Używaj bardzo dojrzałych lub nawet przejrzałych bananów takich jak ja - uwierz mi, smak jest wtedy znacznie lepszy i masz gotowy pomysł, aby nie zmarnować swoich bananów!

https://youtu.be/Z1W35hT0uY0


Składniki:
1 jajko
4 dojrzałe/przejrzałe banany
80g roztopionego masła
150g cukru
240g mąki
Szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Instrukcje:
1. Rozbij jajko do miski, dodaj rozgniecione banany (najlepiej to zrobić widelcem), cukier oraz masło – zamieszaj.
2. Dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną.
3. Mieszamy łyżką do momentu, aż wszystko się połączy – masa jest dość lejąca się.
4. Wlewamy ciasto do keksówki – wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem.
5. Pieczemy w 170*C [340F] przez 50-60min – sprawdzamy ciasto patyczkiem.
6. Po upieczeniu chlebek musi ostygnąć w formie – po tym czasie kroimy i zjadamy!
Uwagi: Im bardziej dojrzałe banany tym lepiej – jest to też idealny przepis, kiedy nie wiesz co zrobić z owocami, które zostały.

Maciej1988
Na drożdżach nie będzie lepszy? Nie lubię smaku węglanu sodu.

--
Bób
Koper
Włoszczyzna

Fridge_
Fridge_ - Superbojownik · 5 miesięcy temu
:maciej1988 Można - 5-8g suchych można dać ale to wtedy czekasz na wyrośnięcie itp. - zamysł był w szybkim zrobieniu (w sensie ta część przygotowania) i do pieca.
Forum > Kuchnia pełna niespodzianek > Chleb Bananowy - Słodki i Wilgotny, idealny na Śniadanie
Aby pisać na forum zaloguj się lub zarejestruj